پلاستوفوم با دانسیته بالا

پلاستوفوم با دانسیته بالا

دانسیته یا چگالی پلاستوفوم که در واقع همان وزن واحد حجم آن‌هاست، نقش مهمی در تعیین ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی آن‌ها دارد.

یونولیت ها دارای ویژگی‌ها و قابلیت‌های بسیاری مانند وزن بسیار سبک، مقاومت عالی در برابر رطوبت، حرارت و صوت، مقاومت در برابر فشار و ضربه، مقاومت در برابر خوردگی و حشرات، حمل و نقل و نصب ساده و … می‌باشند.

یکی از محصولات کاربردی پلاستوفوم ، یخدان یونولیتی می باشد. این محصول در ابعاد مختلفی تولید و عرضه می شود.

در این مطلب شما را با یونولیت فشرده و پلاستوفوم با دانسیته بالا آشنا می کنیم و به بررسی جوانب مختلف آن می‌پردازیم.

آشنایی با یونولیت

امروزه یونولیت به میزان زیادی مورد توجه قرار گرفته و به عنوان یکی از کاربردی‌ترین و پراستفاده‌ترین مواد در صنایع مختلفی همچون ساختمان‌سازی و بسته‌بندی شناخته می‌شود. پلاستوفوم توانسته انقلاب بزرگی در صنایع مختلف ایجاد کند.

یونولیت در اصل ماده‌ای خنثی ، متخلخل و سبک می باشد که اولین بار در سال ۱۸۳۹ توسط ادوارد سیمون و به شکلی کاملاً تصادفی کشف شد. یونولیت ماده ای سبک است و دلیل آن وجود بیش از ۹۰ درصد هوا در ساختار آن است.

یونولیت‌ها در حقیقت از نوعی پلاستیک که از استایرن مونومر به دست می‌آید تولید می‌شود. با نام‌های مختلفی همچون استایروفوم، آکاسیف، پلاستوفوم و پلی استایرن انبساطی یا EPS نیز شناخته می‌شود.
مراحل تولید یونولیت شامی سه مرحله اصلی می شود: پیش انبساط، تثبیت و شکل‌دهی.

پلی استایرن توسط تزریق بخار حجیم شده وارد دستگاهی به نام اکسپندر شده و دانه‌های فوم به بیش از ۵۰ برابر حجم خود می‌رسند. بعد از فرایند پلیمریزاسیون (استفاده از عامل‌های حجیم کننده و پف دهنده شنتان و دی‌اکسید کربن) مواد پخته سرد می‌شود و سپس وارد سیلوهای ذخیره‌سازی خواهد شد و در نهایت بلوک مادریونولیت قالب‌گیری خواهد شد تا آماده برش و تبدیل به انواع یونولیت‌ها شود. یونولیت‌ها کاربردهای مختلفی در صنایع مختلف دارند و امروزه حتی در تولید دیوارهای پیش‌ساخته مانند دیوارهای تری دی پنل نیز استفاده می‌شوند.

دانسیته پلاستوفوم چیست؟

دانسیته یا چگالی یک ماده که بر اساس واحد کیلوگرم بر مترمربع بیان می شود به معنای نسبت میان جرم و حجم مواد است . و از حرف p برای نمایش آن استفاده می شود. در حقیقت دانسیته اصلی‌ترین پارامتر برای نشان دادن میزان فشردگی جرم در اجسام و عناصر مختلفی مانند یونولیت‌ها است.

مواد در حالت‌های مختلف دانسیته متفاوت دارند و گازها کمترین و جامدات بیشترین دانسیته را دارند. در نتیجه یونولیت ها که بیش از ۹۰ درصد حجم آن ها از هوا تشکیل شده دارای دانسیته‌های کمی هستند.

یونولیت‌های فشرده دانسیته بیشتری دارند. فوم ها به دلیل پایین بودن دانسیته به هیچ عنوان در داخل آب فرو نمی روند و در سطح آن شناورند.

زمانی که عنوان می‌شود چگالی یک ورق عایق پلاستوفوم با ابعاد ۱۰۰ در ۲۰۰ در ۵ سانتی‌متر برابر با ۲۰ است به این معنی است که تعداد ۱۰ ورق از این یونولیت‌ها باید وزنی معادل ۲۰ کیلوگرم داشته باشند و هر ورق آن ۲ کیلوگرم باشد. دانسیته یونولیت می‌تواند با تغییر ابعاد آن تغییر کند به عنوان مثال وقتی دانسیته یک ورق یونولیت با ابعاد ۱۰۰ در ۲۰۰ در ۱۰ سانتی‌متر برابر با ۲۰ باشد باید هر ورق ۴ کیلوگرم وزن داشته باشد.

یونولیت‌های دانسیته بالا

تولید ورق فوم و یونولیت با دانسیته بالا بعد از پخت به صورت بلوک های بسیار مستحکم درآمده و باز به صورت ورق های مختلف با ابعاد گوناگون برای مصارف بسیاری تولید می شود.

شرکت‌ پلاستوفوم غرب یونولیت‌هایی با دانسیته‌های سفارشی از ورق فوم با دانسیته ۷ تا ورق فوم با دانسیته ۳۰ برای مشتریان تولید می کند.

فاکتورهای مختلفی برای تقسیم بندی یونولیت ها وجود دارد مانند ابعاد، اندازه، کاربرد، مقاومت در برابر اشتعال و …

دانسیته یکی از مهم‌ترین فاکتورهای تقسیم‌بندی برای فوم ها به شمار می‌رود. بر اساس میزان دانسیته می‌توان یونولیت‌ها را به سه دسته اصلی تقسیم کرد:

  •       یونولیت‌های معمولی که دانسیته آنها کمتر از ۲۰ است و می‌توانند انواع یونولیت‌های دیواری، بلوک های یونولیت ، یونولیت بسته‌بندی و … را شامل شوند.
  •       یونولیت‌های فشرده که دارای دانسیته‌های ۲۰ تا ۶۰ می‌باشند.
  •       یونولیت‌های فوق فشرده که دانسیته آنها بیشتر از ۶۰ است.

در حقیقت فرآیند تولید هر کدام از این یونولیت‌ها باهم متفاوت هستند و در هر کدام تحت فشارهای مختلفی ساخته می‌شوند. هرچقدر که میزان دانسیته یونولیت‌ها افزایش پیدا کند وزن آنها نیز بیشتر می‌شود.

در نتیجه ویژگی‌هایی همچون میزان مقاومت در برابر فشار و ضربه، میزان مقاومت در برابر حلال‌های آلی، میزان مقاومت در برابر صوت و حرارت و … تغییر خواهند کرد.

تمامی یونولیت‌هایی که دارای دانسیته بالاتر از ۲۰ باشند به عنوان یونولیت با دانسیته بالا شناخته خواهد شد. این نوع از یونولیت‌ها معمولاً در صنایع مختلفی همچون ساختمان‌سازی، خودروسازی، سردخانه‌ها، عایق‌بندی ساختمان‌ها، تولید درب و پنجره و … استفاده می‌شوند.

همچنین یونولیت‌هایی که دارای دانسیته کمتر از ۲۰ باشند به عنوان یونولیت‌های با دانسیته پایین شناخته می‌شوند. این نوع یونولیت‌ها نیز در صنایع مختلفی به کار می‌روند. دانسیته یونولیت بسته بندی معمولاً کمتر از ۲۰ است .

پلاستوفوم با دانسیته بالا

نحوه اندازه گیری چگالی یونولیت

از آن جایی که چگالی هر ماده میزان وزن آن در واحد حجم است بنابراین برای اندازه‌گیری آن فقط کافی است که به وزن و حجم یونولیت‌ها دسترسی داشت.

یونولیت‌هایی که دارای شکل هندسی منظمی هستند به‌راحتی دانسیته ی آن ها قابل اندازه گیری است. اما اگر یونولیت‌ها از اشکال هندسی منظمی برخوردار نباشند می‌تواند برای محاسبه حجم آن‌ها از ظروف مندرج حاوی آب استفاده کرد و بعد از محاسبه حجم آن و با وزن کردن یونولیت به دانسیته آن دست پیدا کرد.

هرکدام از انواع یونولیت‌هایی که در صنایع مختلف استفاده می‌شوند دارای دانسیته‌های مشخصی هستند. بلوک های یونولیت به عنوان رایج‌ترین و پرمصرف‌ترین یونولیت‌ها در صنعت ساختمان‌سازی شناخته می‌شود. دانسیته استاندارد بلوک یونولیت معمولاً بین ۷ تا ۸ می‌باشد درحالی‌که یونولیت‌های فشرده که در بخش‌های مختلفی از ساختمان‌ها استفاده می‌شوند حتی دارای دانسیته‌های ۴۰ به بالا می‌باشند. پلاستوفوم‌های فوق فشرده نیز دارای دانسیته‌های مختلفی از ۶۰ تا ۸۰ می‌باشند.

رابطه چگالی یونولیت با وزن

واحد چگالی یونولیت، وزن در واحد حجم است. به همین دلیل چگالی و وزن یونولیت‌ها دارای رابطه مستقیمی هستند. در نتیجه ورقه‌های یونولیتی که دارای دانسیته بیشتری باشند وزن بالاتری نیز دارند و هر چقدر که دانسیته آن‌ها کمتر باشد وزن کمتری خواهند داشت.

پلاستوفوم به دلیل وزن سبکی که دارد به ‌راحتی می‌تواند از نظر اندازه و ابعاد تغییر کند.

برش یونولیت می‌تواند توسط ابزارهای مختلفی همچون تیغ و کاتر، المنت و دستگاه‌های لیزری انجام شود اما هر چقدر اندازه یونولیت‌ها کوچک یا بزرگ‌تر گردد چگالی آن تغییری نخواهد کرد چرا که وزن و حجم یونولیت‌ها نیز به همان اندازه تغییر خواهند کرد.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *