یونولیت‌ تزریقی

یونولیت‌ تزریقی

یونولیت‌ تزریقی یکی از کاربردی‌ترین یونولیت‌ها، می باشد.یکی از پرکاربردی‌ترین مواد که در صنایع مختلفی مانند ساختمان‌سازی و یونولیت بسته‌بندی استفاده می شود، یونولیت است. تنوع در تولید یونولیت ‌ها در اشکال و انواع مختلف زیاد است که هر کدام از آن ها می‌توانند کاربردهای مختلفی داشته باشند.

این یونولیت‌ها می‌توانند در مکان‌هایی که نمی‌توان از بلوک‌ها و ورق یونولیتی استفاده کرد به کار گرفته شوند. تولید یونولیت تزریقی شباهت‌های بسیار زیادی به تولید بلوک یونولیت مادر دارد اما تفاوت‌هایی نیز دارند.

در ادامه مطلب به بررسی یونولیت تزریقی و مراحل تولید این نوع از یونولیت‌ها می‌تواند متفاوت‌تر از سایر یونولیت‌ها باشد می پردازیم.

یونولیت تزریقی چیست؟

یونولیت در ایران بنام پلاستوفوم، یونولیت و آکاسیف شناخته می شود. نام اصلی آن پلی استایرن انبساطی است. یونولیت ماده‌ای سبک و متخلخل و معمولاً سفید که در بسته‌بندی و عایق کاری کاربرد دارد در بعضی مواقع به آن فیبر سفید نیز می‌گویند. اما در حقیقت یونولیت نوعی پلیمر سفید رنگ و عایق رطوبت و صدا و دما است که از فرایندهای پتروشیمی تهیه می‌شود.

یونولیت انواع مختلفی دارد. یونولیت تزریقی یکی از یونولیت های پرکاربرد در صنایع می باشد که مناسب مکان هایی می باشد که استفاده از یونولیت های ورقه ای ، یونولیت دیواری و دیگر فوم ها امکان پذیر نمی باشد.

تولید یونولیت تزریقی

این نوع از یونولیت شباهت ها و تفاوت هایی با هم دارند که آنها را از هم متمایز می کند. روش و تولید یونولیت تزریقی همانند یونولیت‌های دیگر است و فقط تفاوت‌های کوچکی در مراحل آنها وجود دارد. به‌صورت کلی تولید یونولیت‌ها در ۳ مرحله پیش پخت یا پیش انبساط، قالب‌گیری و تثبیت و شکل‌دهی نهایی انجام می‌شود. ظاهر تولید انواع یونولیت‌ها یکی است اما در جزئیات تفاوت‌هایی دارند.

مرحله اول پیش انبساط

در این مرحله از تولید یونولیت تزریقی مواد اولیه مورد نیاز که نوعی پلاستیک است را به داخل دیگ های مخصوصی به نام اکسپندر قرار می دهند. برای یونولیت‌های تزریقی باید از ریزترین نوع مواد اولیه استفاده کرد.

سپس بر اثر حرارت های لازم این دانه ها به چندین برابر اندازه اولیه تبدیل می شوند. استفاده از مواد اولیه مناسب می تواند در شکل گیری و کیفیت نهایی این محصول اثر گذار باشد. در داخل دستگاه اکسپندر و در دمای ۹۰ درجه بیشتر از ۲۰ تا ۵۰ برابر افزایش حجم پیدا می‌کنند

در تهیه این نوع یونولیت از فشار بیشتری برای شکل دهی و ساخت آن استفاده می شود که نسبت به دیگر یونولیت ها تقریبا ۲ برابر بیشتر است.

مرحله دوم تثبیت

مرحله دوم که مرحله تثبیت یونولیت است نیز همانند یونولیت‌های عادی می‌باشد با این تفاوت که مدت زمان آن بسیار کمتر است. زمانی که یونولیت‌های بلوک مادر برای تثبیت نیاز دارند ۶ تا ۱۲ ساعت است درحالی‌که زمان مورد نیاز برای تثبیت یونولیت تزریقی یک تا دو ساعت می‌باشد. بعد از حالت بلوغ، مواد توسط شیرهای مخصوص که دو ورودی شامل ورودی هوای فشرده با فشار ۸ بار و ورودی مواد به قالب‌ها تزریق می‌شوند. بعد از وصل شدن بخار آب ۱۸۰ درجه فشار بالا به قالب هدایت می‌شود و یونولیت‌ها بعد از انبساط نهایی در هم تنیده شده و به شکل قالب درمی‌آیند.

در مرحله تثبیت از آب سرد برای ثابت شدن ابعاد فیزیکی قطعه استفاده می‌شود که از طریق یک مدار جداگانه وارد قالب می‌شود و به قطعه شوک حرارت وارد می‌نماید. در نهایت با وصل شدن هوای فشرده به نازل‌های بخار قطعه از درون قالب به سمت بیرون هدایت می‌شود و برای انبار کردن آماده می‌شود. سپس یونولیت‌ها در ابعاد و اندازه‌های پایدار فیزیکی تهیه شده و فقط باید آب موجود در آنها تبخیر شود و برای این کار نیازی به گرمخانه و تنظیمات خاص دمایی نیست.

یونولیت‌ تزریقی

مراحل طراحی قالب تزریق یونولیت

برای طراحی قطعات یونولیتی اول باید نمونه اولیه در اختیار کارشناسان قالب‌سازی قرار بگیرد و سپس کارشناس نقشه نهایی را ایجاد کرده و متناسب با اندازه و ابعاد قالب و نوع نیاز مشتریان تشخیص می‌دهد قالب چند کبیتی (واحد شمارش قالب) طراحی شود. در اصل طراح مشخص می‌کند که دستگاه پرس در هر ضربه چه تعداد قطعه تولید کند و بعد از مشخص کردن تمامی موارد گفته شده قالب مشخص شده و سوراخ‌هایی برای اتصال نازل‌های بخار در سرتاسر قالب تعبیه می‌شود. چنانچه تعداد سوراخ‌ها مناسب نباشد عملیات بخار رسانی به‌درستی انجام نخواهد شد و یونولیت دچار پوکی می‌شود.

نحوه طراحی قالب می‌تواند تأثیر زیادی در میزان طول عمر آن داشته باشد. مراحل تولید یونولیت تزریقی تقریباً همان مراحل تولید ورق یونولیت و سایر یونولیت‌ها است و تفاوت‌هایی در جزئیات تولید باهم دارند و در نهایت نیز برای استفاده از این یونولیت‌ها به دستگاه‌های مخصوصی نیاز است درحالی‌که یونولیت‌های دیگر به‌وسیله خاصی نیاز ندارند.

استفاده از دستگاه برای تزریق یونولیت

تفاوت عمده این محصول با دیگر فوم ها ، استفاده از دستگاه برای تزریق فوم می باشد. این نوع فوم نیازمند یک دستگاه می باشد تا بتواند یونولیت را به سطحی دلخواه منتقل نماید. اما در دیگر فوم ها نیازی به هیچ دستگاهی نمی باشد. این دستگاه ها دارای ۲ نوع دستی و اتومات هستند. استفاده از دستگاه های اتوماتیک می تواند سرعت اجرا را تا حدود زیادی بالا برده و دارای مزایا و معایبی می باشند. با استفاده از دستگاه های خودکار فشار هوا می تواند براحتی فوم را به مناطق مختلف انتقال دهد.

برای استفاده از یونولیت‌های تزریقی لازم است که دستگاه‌های مخصوصی استفاده شود. درحالی‌که یونولیت‌های عادی مانند بلوک های یونولیت و بسته‌بندی نیازی به دستگاه نیست. دستگاه‌های تزریق یونولیت‌ها بر اساس نوع عملکرد اپراتورها می‌توانند به دودسته دستی و اتوماتیک تقسیم شوند. در دستگاه‌های اتوماتیک تغذیه مواد اولیه و همچنین استفاده از فشار هوا برای هدایت مواد به مکان‌های موردنظر کاملاً به شکل خودکار انجام می‌شود. دستگاه‌های خودکار سرعت تولید بالایی دارند و می‌توانند در زمان کوتاهی یونولیت بالایی در موقعیت‌های مختلف استفاده کنند البته تعدادی از این دستگاه‌ها برای تولید یونولیت‌هایی با چگالی‌های مشخص مشکل دارند.

کاربردهای یونولیت تزریقی

همان‌گونه که کاربرد یونولیت بسته بندی در صنعت بسته‌بندی و همچنین کاربرد بلوک یونولیت در ساختمان‌سازی قابل توجه و چشم‌گیر است، یونولیت‌های تزریقی نیز دارای کاربردهای متعددی هستند و می‌توانند در صنایع مختلفی به کار گرفته شوند. از جمله مهم‌ترین کاربردهای یونولیت تزریقی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در صنعت ساختمان‌سازی می‌توان از این ماده برای عایق‌بندی نقاط کور، سوراخ‌ها، دیواره فلز و پلاستیک درب و پنجره و … استفاده کرد.
  • از یونولیت تزریقی می‌توان در تولید لوازم‌خانگی مانند یخچال، لباسشویی و … استفاده کرد.
  • برای تولید قطعات مختلف خودرو مانند داشبورد و ضربه‌گیرها و … در صنعت خودروسازی استفاده می‌شود.
  • برای تولید انواع ساندویچ پنل‌ها می‌توان از این ماده استفاده کرد.
  • از یونولیت تزریقی می‌توان در تولید مبلمان خانگی، قطعات دکوراتیو و … استفاده کرد.
  • در صنایعی مانند کشتی‌سازی، عمران، معدن، شیمیایی و … می‌توان از یونولیت‌ها استفاده کرد.

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *