یونولیت ریخته گری
یونولیت ریخته گری در واقع همان قالب یونولیت یا قالب پلاستوفوم است که برای قالب گیری قطعات پلاستوفوم و یا یونولیت استفاده می شود و تفاوت عمده آن با قالب های تزریق معمول در صنعت پلاستیک دوجداره بودن و باز بودن آن است. قالب تولید یونولیت از آلومینیوم ساخته می شود و بسته به حساسیت و هزینه در نظر گرفته شده آلیاژ آلومینیوم آن متفاوت خواهد بود.
یکی از محصولات کاربردی پلاستوفوم ، یخدان یونولیتی می باشد. این محصول در ابعاد مختلفی تولید و عرضه می شود.
یونولیت ریخته گری چیست؟
عموما جهت تولید هر قطعه پلاستیکی چند راه مختلف وجود دارد که یکی از آنها تزریق توسط پرسهای تزریق می باشد. لزوما برای پروسه تزریق در هر صنعتی نیاز به ساخت قالب می باشد.
یونولیت ریخته گری همان قالب یونولیت است که برای ساختن آن نیاز به یک مدل اولیه می باشد. برای اینکه بتوان مدل اولیه را تولید کرد باید طرح و نقشه این مدل را در به طور کلی روی کاغذ پیاده کرد.
اما با این حال می توان از مدل سازی اولیه صرف نظر کرد چرا که گرفتن تایید تولید کنندگان یونولیت برای ساخت مدل اولیه خیلی سخت است.
زمانی که نقشه قابل قبول ارائه شود در سومین مرحله می توان آن را با تمام جزئیات پیاده کرد. این عمل می توان از هزینه های اضافی جلوگیری کند.
قالب معمولا با استفاده از چوب ساخته می شود.
در زمان مدل سازی قالب چوبی باید تمامی اندازه به شکل دقیق پیاده شود چراکه یونولیت به شکل قالب چوبی در می آید.
در مبحث یونولیت ریخته گری بعد از آن نوبت ریخته گری با آلومینیوم است. برای اینکه قالب بندی ها به خوبی انجام شوند مهم ترین نکته آلیاژ آلومینوم ها می باشد بنابراین برای اینکه کارتان ارزان تر تمام شود، نباید آلومینیوم آلیاژ پایین استفاده کنید.
به منظور کم کردن هزینه های اضافی ساخت یونولیت بهتر است از ساخت قالب سازی صرف نظر کنید.
از طرفی هم زمان در این مورد حرف اول را بعد از قالب سازی می زند. به دلیل اینکه تولید کنندگان معمولا تمرکز خود را بر روی یک محصول می گذارند و بقیه سفارشات را دقیقه نودی انجام می دهند.
بعد از تکمیل قالب سازی یونولیت نوبت به مرحله سخت کاری می رسد، به منظور رسیدن به ابعاد دلخواه یونولیت باید روی آن سخت کاری انجام شود.این کار با ماشین آلات تراشکاری و فرز سخت کاری بر روی پلاستوفوم ها انجام می شود. بعد از اینکه سخت کاری قابل پلاستوفوم تمام شد نوبت به ظریف کاری می رسد. با ظریف کاری اندازه هایی که وجود دارد با دهم و صدم دقیق می شوند.
تجربه استاد سخت کاری و ظریف کاری از اهمتی بالایی برخوردارد است.
نحوه تولید قالب یونولیت ریخته گری
برای ساخت قالب ریخته گری یونولیت باید قطعات مرغوب بر روی هم نصب نشوند این قطعات نباید دچار زنگ زدگی شوند. در صورتی که قطعات نا مرغوب باشند رنگ زرد بر روی یونولیت به جای می گذارد که نشان از کیفیت پایین قطعات است.
باید در تولید یونولیت بسیار دقت داشت که بخار به تمامی نقاط به یک اندازه برسد، در غیر این صورت قسمت هایی از یونولیت ممکن است خام بماند.
بعد از تمامی مراحل گفته شده نوبت به تست یونولیت می رسد که برای این منظور تعدادی یونولیت به به مشتری داده می شود تا از نظر ضربه و وزن آن ها را چک کنند.
بسته بندی صحیح یونولیت ریخته گری
در ایران این مشکل وجود دارد که مشتری بر این باورست تا تنها محصولش ساالم باشد اما این را هم باید به یاد داشته باشید که بسته بندی درست و مناسب می تواند کالای مورد نظر شما را سالم به دستتان برساند.
برخی از شرکت هایی که برند هستند به بسته بندی محصولات خود بسیار اهمیت می دهند می توان به جرات گفت این شرکت ها نسبت به تولید کنندگان رقیب موفقیت بیشتری دارند.
برای درک بهتر این مورد بهتر است بسته بندی مواد غذایی را تجسم کنید، همین بسته بندی باعث می شود شرکتی دیده شود و یا رد شود.
کاربرد یونولیت ریخته گری
به طور کلی از یونولیت در ساختمان به عنوان عایق حرارتی، رطوبتی و صوتی استفاده می شود.
بلوک پلاستوفوم سقفی از استفاده های دیگر یونولیت به عنوان پلاستوفوم ساختمان می باشد.
استفاده از یونولیت در سقف، کف و دیوارهای ساختمان باعث می شود تا ایمنی ساختمان بالا رود.
استفاده از یونولیت در بسته بندی کالا.
استفاده از یونولیت برای ماکت سازی، کار دستی و گلسازی.
استفاد از یونولیت به عنوان بستر کشت هیدروپونیک
استفاده به عنوان عایق صوتی در هواپیما سازی.
استفاده در صنعت خودروسازی.
به عنوان عایق برودتی در سردخانه ها استفاده می شود.
در صنعت یخچال سازی هم کاربرد دارد.
ویژگی های یونولیت ریخته گری
بسیار سبک است
عایق خوب حرارت، دما و رطوبت است.
عایق صدا می تواند باشد.
پوسیده نمی شود و از پوسیدگی جلوگیری می کند.
در برابر حشرات موذی بسیار مقاوم است.
در برابر ضربه و فشار بسیار مقاوم است.
در ابعاد و اشکال مختلف قابل سفارش می باشد.
حمل و نقل آن بسیار آسان است.
در برابر زلزله ساختمان را ایمن می کند.
وزن کلی ساختمان های بلند را کاهش می دهد.
معایب یونولیت ریخته گری
در برابر حلال های نفتی و بنزینی شعله ور می شود.
در برخی موارد می تواند به لایه ازن به شدت آسیب وارد کند.
در رنگ آمیزی آن باید خیلی دقت داشت تا از زنگ های پلاستیکی یا بر پایه آب استفاده کنید.
نمی توان مدت زمان زیادی آن ها را انبار کرد به دلیل اینکه در برابر کوچک ترین تماس با مواد نفتی به سرعت شعله ور می شود.
مزایای ریخته گری فومی
فرآیند ریخته گری لاست فوم، به ریخته گرها این امکان را میدهد تا قطعات پیچیده تولید کنند، در واقع ریخته گری هایی که به طور معمول به ماهیچه نیاز دارند از این طریق امکان پذیر هستند. علاوه بر این، این فرآیند ریخته گری، قادر به تولید قطعاتی با صافی سطح عالی می باشد.
این فرآیند نیازی به زاویه خروج از قالب ندارد، یعنی قالب دارای هیچ خط شکافی نیست، و منجر به عدم تشکیل پلیسه و باعث کاهش یا از بین رفتن پرداخت و عملیات های نهایی (مانند عملیات حرارتی، ماشین کاری،…) می شود.
کاهش و یا حذف عملیات های نهایی ریخته گری باعث میشود میزان هدر رفت و ضایعات مواد در طی فرآیند کاهش بیابد؛ این مهم منجر به کاهش هزینه تمام شده نیز می شود.
از آنجا که ریخته گری لاست فوم یک فرآیند ساده است، بسیار مقرون به صرفه میباشد (در شرایط مناسب تولید). این فرآیند وقتی با ریخته گری دقیق موم فداشونده مقایسه شود، مراحل ساخت کمتری دارد، معمولاً به رایزرها نیازی نیست، فوم نسبت به موم ارزان تر است و در مقیاس های مناسب می تواند یک فرآیند ریخته گری با صرفه از نظر اقتصادی باشد.
تنظیم و تغییر، چسب زدن و تراشیدن فوم مورد استفاده در فرآیند ریخته گری آسان است و این امر باعث ایجاد سهولت و انعطاف پذیری در طراحی می شود. یکی دیگر از مزایای ریخته گری لاست فوم، این واقعیت است که در بسیاری از موارد که سایر فرآیندهای ریخته گری به تولید یک یا چند قطعه و به دنبال آن مونتاژ پایین نیاز دارند، اجازه می دهد قطعات را با هم ترکیب کنیم.
این فرایند برای ریختهگریهای بسیار پیچیده که معمولاً به ماهیچه نیازمندند بسیار سودمند است. این روش همچنین از لحاظ ابعادی بسیار دقیق است، به دلیل پایین آوردن سرعت سرد شدن، تاب برداشتن و ترکهای سطحی نیز کم میشود، صافی سطحی عالی را حفظ میکند و قابلیت تولید قطعات با شیب منفی را دارا میباشد.
ساخت قطعات پیچیده که به صورت یک تکه قابل ساخت نیستند به وسیله این روش امکانپذیر میشود؛ به این دلیل که میتوان قسمتهای مختلف یک شکل و راه گاههای آن را به صورت جدا ساخته و سپس به وسیله چسب آنها را سرهم کرد.
دیگر مزایای این روش شامل حذف سطح جدایش، کاهش اتلاف مواد اولیه و سریع و ارزان بودن مدل فومی است. برای ساخت قطعات با تعداد بالا، میتوان آنها را به صورت خوشههایی سرهمبندی کرد که این کار به کم شدن مراحل پوشش دهی و قالبگیری و افزایش بازده میانجامد.
یکی از مزایای اصلی این روش استفاده از ماسه بدون چسب است. این ماسه به راحتی قابل بازیافت بوده، از کانالهای قطعه به راحتی خارج شده و میزان آلودگی محیط زیست را نیز کاهش میدهد. این روش به دلیل داشتن مراحل کمتر نسبت به ریختهگری دقیق، از لحاظ اقتصادی به صرفه تر است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.